Vihjailijat ja tekijänoikeudet


[ peliturinat ] [ FAQ ]

Lähetti: jal November 29, 2004 at 18:40:29:

Sain tänään erään suomalaisen vihjepalvelun nimissä lähetetyn uhkauskirjeen, jonka autenttisuutta en tosin voinut todeta, kun lähettäjän äiti oli unohtanut opettaa, että viesteihin laitetaan kohteliaasti nimi alle. Niinpä viesti tältä osin oli lähempänä nettihäirintää kuin asiallista huomautusta.

Viestissä valitettiin, että tällä saitilla olisi lainattu heidän vihjeitään. Tehän kyllä tiedätte, että sellaista ei täällä tehdä enkä siten ketään syytä. Etenkään kun jotenkin ehdin juuri siivota vanhat viestit pois, joten en voinut tapahtunutta todentaa.

Asian johdosta muistutan kuitenkin parista perusasiasta, jotka pyydän teitä huomioimaan:

1. Tällä saitilla ei lainata minkään vihjepalvelun tekstiä sellaisenaan. Samoja vihjeitä voi toki olla teillä itsellännekin ja perusteetkaan - kuten maalivahdin sairaus - eivät mitenkään voi olla minkään lain suojaamia. Mutta sanatarkat lainaukset ovat asia, jota en halua nähdä. Minusta ei ole v*tunkaan väliä, mitä joku tekijänoikeuslaki sanoo tai ei sano. Mutta minä en halua sellaisia nähdä. Se on paikan sääntö ja seuraamuksista kohdassa jotain.

2. Minä suhtaudun asiallisiin ja ystävällisiin jonkun ihmisen allekirjoittamiin ilmoituksiin rikkeistä jotain palveluntarjoajaa kohtaan hartaudella ja ryhdyn toimenpiteisiin, jos on tarvis. Asiattomat ja uhkailevat nimettömät ilmoitukset jonkin yrityksen nimissä sen sijaan ovat nettihäirintää ja saattavat johtaa toimenpiteisiin ilmoittavaa tahoa vastaan.

3. Itse olen näissä asioissa suojassa, koska rikeilmoituksen saatuani toimin välittömästi lain kohtuudella edellyttämällä tavalla eli poistan kyseisen viestin. Yleensä kuitenkin säilytysaika on niin lyhyt, että teksti on jo siivottu muutenkin. Teidän muiden sen sijaan on syytä pitää varanne ja noudattaa paikan sääntöjä, koska...

4. Kuten olen ilmoittanut, kirjoittajien yhteystietoja voidaan luovuttaa viranomaisten niitä pyytäessä. Jopa mailitse, jolloin kopio menee paikalliselle poliisilaitokselle. Polliisina esiintyminenhän on rikos.

5. Jos rikkeen ilmoittaja toimii asiallisesti ja ystävällisesti ja jos ehdin itse todentaa tapahtuneen rikkeen, niin harkitsen silloin tapauskohtaisesti mahdolliseen yhteystietojen luovutuspyyntöön suhtautumiseni. Onhan kyseinen henkilö silloin jo rikkonut sopimuksemme.

Tämä siis vihjetietojen lainaamisesta sellaisenaan. Myös vihjepalveluihin ja niiden ylläpitäjiin kohdistuviin panetteluihin suhtaudun karsaasti, koska katson sen olevan puuttumista elinkeinovapauteen. Olkaapa varovaisia touhuissanne.